Sovata: locație de vis, aflată în topul orașelor de vizitat din România

Orașul Sovata se află în topul destinațiilor de vacanță, fiind printre cele mai frumoase orașe de vizitat din România. Acesta se găsește în zona de Sud-Vest a Munților Gurghiu, la o altitudine de 475-530 de m. Aflat în județul Mureș, într-un cadru natural de vis, localitatea este cunoscută pentru obiectivele turistice cu proprietăți unice în lume.

Având în vedere că este situat pe un masiv de sare, orașul a devenit un loc favorabil dezvoltării lacurilor sărate.  Ele sunt bogate în sodiu, prezentând fenomenul de heliotermie, lucru care adună în fiecare an mii de turiști în zonă.

Stațiunea Sovata: una dintre cele mai complexe destinație de vacanță din România

Stațiunea Sovata este o stațiune montană unică, cunoscută și sub denumirea de „Perla stațiunilor balneoclimaterice din Transilvania”. Proprietățile balneare sunt căutate pentru diverse afecțiuni degenerative, inflamatorii sau chiar reumatism. Pe fundul lacurilor sărate se formează un tip de nămol special, sapropelic, ale cărui calități terapeutice au fost dovedite științific. De asemenea, Sovata beneficiază de un climat plăcut, cu veri răcoroase și ierni blânde, care contribuie la relaxarea întregului organism.

Nu degeaba Sovata este pe lista celor mai vizitate orașe din România. Stațiunea Sovata atrage o mulțime de turiști în fiecare an, dornici să se bucure de proprietățile terapeutice impresionante.

Pentru o experiență completă ai nevoie și de o cazare pe măsură, nu-i așa? La Nemeth Resort oferim oaspeților confortul necesar și ocazia de a se bucura din plin de Ținutul Sării. Printre facilitățile pensiunii se regăsesc: piscina interioară încălzită, ciubărul cu apă sărată, sauna și sala salină. Pentru a contribui la relaxarea deplină a oaspeților săi, camerele puse la dispoziție sunt moderne și confortabile. Ele sunt potrivite atât pentru cupluri, cât și pentru familii cu copii. De asemenea, pensiunea oferă și o serie de 8 case mobile, care se află în curtea proprietății. Fiecare dintre ele dispune de o terasă proprie, pentru ca oaspeții să profite din plin de aerul curat al zonei.

Atracții și obiective turistice Sovata

Sovata dispune de multe atracții turistice, care îmbină utilul cu plăcutul. De la aerul puternic ionizat și lipsit de praf, până la apele clorurate, această stațiune reprezintă un paradis pe pământ. Iată câteva din atracțiile pentru care Sovata este pe lista celor mai frumoase orașe de pe plaiul românesc:

Lacul Ursu este comoara României, având cea mai mare concentrație de sare din lume. Este unicul lac helioterm din Europa și totodată cel mai mare astfel lac de pe planetă. Datorită concentrației saline ridicate, este denumit și „Marea Moartă a Europei”. Se găsește la o altitudine de 502 m și are o suprafață de 4 ha. S-a format ca urmare a ploilor torențiale și infiltrațiilor, dar și în urma surpării unor zone explorate pentru sare. În timp, masivul de sare s-a dizolvat, iar locul a fost umplut cu apa pârâielor din zonă. Acest proces a durat aproximativ 6 ani. Lacul Ursu este cunoscut pentru beneficiile terapeutice ale apei, dar și ale nămolului care se formează pe fundul acestuia.

Lacul Aluniș este situat la o distanță de 60 m de Lacul Ursu. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 3618 m2, ajungând la o adâncime maximă de 7,4 m. Astfel, el este al doilea lac ca și dimensiune din Sovata, reprezentând o atracție turistică importantă. Lacul Aluniș s-a format în perioada de după formarea Lacului Ursu, care s-a revărsat și a inundat ocna de sare. Deși aici nu este prezent efectul de heliotermie, lacul se remarcă prin prezența nămolului argilos. Acesta este benefic pentru prevenirea mai multor afecțiuni, precum probleme locomotorii, ginecologice și neurologice.

În stațiunea Sovata se găsesc mai multe lacuri care au ape clorurate și sodice: Verde, Roșu, Negru, Mierlei și Șerpilor. La fel ca în cazul lacurilor Ursu și Aluniș, nămolul ce se găsește pe fundul acestora are proprietăți terapeutice.

Salina Praid se situează la 10 km distanță de Sovata și este cunoscută ca având cea mai mare mină salină din țară. Locul este considerat ca fiind de o frumusețe peisagistică aparte, prezentând o serie de rarități geologice.

Parada baloanelor cu aer cald atrage an de an o mulțime de turiști la Câmpu Cetății. Localitatea se află la 15 km de Sovata, fiind un sat pitoresc de munte, înconjurat de natură. Parada se organizează la sfârșitul lunii septembrie, oferind turiștilor posibilitatea să participe la diferite sesiuni de zbor. Festivalul durează trei zile, iar în cadrul lui se organizează mai multe programe de divertisment și sport. Este o bucurie atât pentru amatorii de adrenalină, dar și pentru cei care aleg să admire numeroasele baloane cu aer cald, care împânzesc cerul.

La doar câțiva km distanță de stațiunea balneară se află Pârtia de schi de la Sovata. Aceasta este încă un motiv pentru care Sovata este un oraș care anual abundă de turiști. Indiferent de anotimp, este locul perfect în care să-ți petreci vacanțele. Zona este de o frumusețe rară, având peisaje montane spectaculoase și aer curat. Pârtia de schi are o lungime de 1200 m și este dotată cu instalație de telescaun pe o porțiune de 1000 m. Aici se întâlnesc două tipuri de pârtii, una cu dificultate medie și alta pentru începători. Ambele sunt dotate cu instalație nocturnă, dar și tunuri de zăpadă. De asemenea, aici se organizează în fiecare an festivalul Serbările Zăpezii, dar și tabere tematice.

Zona Sovatei este de o frumusețe ieșită din comun și trebuie admirată cum se cuvine. Mocănița cu abur este modalitatea perfectă de a te bucura de peisaje din apropierea orașului Sovata, fără a depune prea mult efort. Mocănița a fost construită în 1949 și parcurge regulat traseul dintre Sovata și Câmpu Cetății. Ea funcționează pe bază de aburi și atinge o viteză de până la 35 km/h. Traseul este parcurs în aproximativ o ora, timp în care călătorii vor primi informații referitoare la funcționalitatea mocăniței, cât și a traseului parcurs. Este o experiență într-adevăr inedită, care pune în valoare frumusețile zonei.

Sovata abundă de atracții turistice speciale. Pe lângă faptul că iți bucură privirea, ele contribuie la refacerea corpului, dar și a minții. Este locul ideal în care să îți încarci bateriile după un an plin și obositor.

Așadar, daca încă nu te-ai hotărât unde să iți petreci concediul anul acesta, sperăm că te-am convins să alegi Sovata. El este unul dintre orașele din România care merită vizitat și apreciat cum se cuvine. Pe lângă asta, este plăcut să ne amintim că avem locuri de o frumusețe unică chiar la noi în țară.